Ons Biologisch bedrijf in pluimvee en akkerbouw

Akkerbouw

We telen voornamelijk aardappelen, pompoenen, wortelen, rode bieten, uien (geel en rood), pastinaak en gras-klaver, erwten, bruine bonen en veldbonen. Doordat het biologisch is en er geen kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt mogen worden is het telen van gewassen zeer intensief.

Sinds 2020 hebben we voor de onkruidbestrijding een zgn. ligbed. Dit is een op zonne-energie aangedreven ligbed met daarin 4 bedden waar dan ook 4 personen in kunnen liggen. Zij halen dan de onkruiden tussen de jonge gewassen uit. Daarnaast wordt er zeer regelmatig ge-egd om onkruid minder kans te krijgen.

De pompoenen hebben bijen nodig om bestoven te worden en te gaan groeien en bloeien. Hierdoor staan er altijd bijenkasten bij de pompoenen. De honing ervan is heerlijk en zullen wij in de blokhut verkopen wanneer dit kan.

Gras-klaver wordt geteeld als tussengewas of als rustgewas. Dit houdt in dat het land dan de kans krijgt om weer te herstellen van een ander intensief gewas. Het gras-klaver wordt gemaaid en gaat naar een collega bioboer die het op zijn beurt weer voert aan biologisch gehouden melkgeiten.

Pluimvee

We hebben 15.000 legkippen verdeeld over 2 stallen. Onze kippen hebben een ruime en zeer begroeide en met gras ingezaaide uitloop tot hun beschikking, waar ze graag gebruik van maken. Een kip is van nature een bosdier, daarom hebben we veel bomen en struiken aangeplant, zodat de kippen bij onraad snel een schuilplaats kunnen vinden. De uitloop wordt regelmatig gecontroleerd. Ook worden onze bossen en bomen met enige regelmaat gesnoeid. Ook binnen hebben ze voldoende ruimte, zoals voor een biologische kip gevraagd wordt.

Kippen verzorgen, hoe gaat dat?
’s Morgens beginnen we met een controleronde door de stallen. We kijken of de legnesten open zijn en of er voer in de voerlijnen zit en of de kippen vers water tot hun beschikking hebben. Daarnaast letten we op het gedrag van de kippen: voelen ze zich prettig, maken ze veel of weinig geluid, hoe zitten ze in de veren, etc. Daarna beginnen we met het afdraaien van de eieren. Dit gebeurd machinaal, tegelijkertijd sorteren we de eieren op kapotte en vuile eieren, welke er dan tussenuit worden gehaald. De eieren worden 2 x per week opgehaald door een transporteur, die de eieren naar een pakstation brengt. Bij het pakstation worden de eieren nogmaals gesorteerd en daarna in doosjes verpakt.  Na het leggen van hun eitje gaan de kippen naar buiten om te scharrelen en komen ze af en toe naar binnen om te eten en te drinken.

’s Middags volgt nog een controleronde en wordt er bijvoorbeeld luzerne, piksteen of maagkiezel bijgevuld, onderhoud verricht aan de stallen en schoongemaakt. Ook wordt dan de mest uit de stal verwijderd. Dit gebeurd minimaal 2 keer per week. Als het donker wordt komen ze allemaal weer vanzelf naar binnen om op stok te gaan. Als de kippen op stok zitten en het donker is, volgt er nog een controleronde en dan zit de dag er weer op.

Adres

Noord Kraaijertsedijk 2
4458 NJ ‘s-Heer Arendskerke
Zeeland

Bel ons

Hilde: 06-21515552
    Bas: 06-30082308

Email

info@biologischbedrijfblok.nl
facturen@biologischbedrijfblok.nl